Pneumokokne infekcije

ŠTO JE TO PNEUMOKOK?

Pneumokok-Streptococcus pneumoniae, najznačajnija je bakterija kao uzrok bolesti u djece do 5 godina. Ona ne mora uvijek izazvati bolest. Može biti samo prisutna u sluznici nosa djece i odraslih osoba. Na taj način predstavlja opasnost po okolinu.To se naročito odnosi na zimske mjesece.S jedne osobe na drugu prenosi se kapljičnim putem. Znači kašljanjem, kihanjem.
Koje su najčešće pneumokokne infekcije ?
Najčešće su infekcije gornjeg djela dišnog sustava. Za djecu mlađu od tri godine karakteristično je najčešće je to akutna upala uha od koje svako dijete oboli barem jednom, a neka i po nekoliko puta.
Zašto je to tako?
Tome pogoduje oštećenje sluznice dišnih puteva prethodnom virusnom infekcijom kao i anatomska osobitost. Eustachijeva tuba povezuje gornji dio ždrijela gdje se pneumokok nastanjuje sa šupljinom srednjeg uha.Stoga nas ne smije čuditi da se nakon bezazlene prehlade izazvane virusom razvije bakterijska upala uha. Roditelji pritom obično krivo zaključuju da je trebalo antibiotik dati prije pa se bolest ne bi razvila. No treba napomenuti da se ne može za svaku virusnu upalu koristiti antibiotik jer zbog prevelike upotrebe antibiotika mnoge su bakterije već otporne na mnoge od njih. Jedna od primjera je i spomenuti pneumokok kojega je danas vrlo teško liječiti baš zbog njegove rezistentnosti, odnosno otpornosti na mnoge antibiotike. Upala uha uzrokovana pneumokokom zauzima jednu trećinu u sveukupnoj pojavi i obično su to najteži oblici. U starije djece su češće upale pluća i upale sinusa. Osim upala dišnog sustava bakterija može ući u krv pri čemu nastaje bakterijemija te mogućnost prolaska uzročnika do moždanih ovojnica te nastanka meningitisa.             
Najbolji način zaštite od invazivne pneumokokne bolesti je cijepljenje. Cjepivo takve vrste za zaštitu starije djece i odraslih postoji na tržištu već dvadesetak godina. No unazad par godina se pojavilo cjepivo i za djecu mlađu od dvije godine.Od prije godinu dana dostupno je i na našem tržištu pod nazivom Prevenar.
Što je PREVENAR?
PREVENAR  je sedmovalentno cjepivo protiv pneumokokne bolesti.               Namijenjen je aktivnoj imunizaciji za sprječavanje invazivnih bolesti uzrokovane bakterijom Streptococcus Pneumoniae ( sepsa, meningitis, prodor bakterija u krv ). Naročito su ugrožena djeca od 2 mjeseca do 2 godine, te visokorizični bolesnici u dobi od 2 do 5 godina.
Cijepljenjem se može smanjiti pojava pneumokokne bolesti uzrokovane cijepnim sojevima a postoje podaci kako ovo cjepivo smanjuje pojavu upale pluća te upale srednjeg uha.
Prema podacima 75% invazivnih pneumokoknih infekcija uzrokuju sojevi koji su sadržani u cjepivu.
Daje se u obliku intramuskularne injekcije. Kod dojenčadi u natkoljenicu a kod male djece u rameni mišić.
Broj doza ovisi o dobi kada se cjepivo počinje primjenjivati.
Dojenčad u dobi od 2 do 6 mjeseci cijepe se s tri doze, s vremenskim razmakom između doza od najmanje 1 mjesec  i docjepljivanjem u drugoj godini života (15 do 18 mj).
U dobi od 7 do 11 mj cijepe se s dvije doze, s vremenskim razmakom od najmanje 1 mjesec  i docjepljivanjem u drugoj godini života.
Djeca u dobi od 12 do 23 cijepe se s dvije doze, s vremenskim razmakom između doza od najmanje 2 mjeseca.
Djeca u dobi od 24 mjeseca do 5 godina cijepe se jednom dozom cjepiva.
Neželjene reakcije mogu se podijeliti na lokalne i sustavne kao i kod drugih cjepiva. Od lokalnih reakcija moguće je crvenilo, lagano otvrdnuće, lokalna osjetljivost. Od sustavnih reakcija rijetko je moguća temperatura, proljev, povraćanje, osip.
Moguća je istovremena primjena Prevenara s drugim pedijatrijskim cjepivima, kako inaktiviranim tako i živim atenuiranim.
Kontraindikacije: akutna bolest
Kada je dijete najbolje cijepiti?
Učestalost pneumokokne bolesti je najveća baš u najranijoj dobi, a tada je i bolest najopasnija. Stoga je najbolje dojenče cijepiti nakon 2 mjeseca života ako se unaprijed zna, odnosno planira da će dijete s godinu dana krenuti u dječji kolektiv, tj.dječje jaslice.
Koliko je cjepivo učinkovito?
Na temelju provedenih ispitivanja ovo bi cjepivo moglo spriječiti 70% teških infekcija izazvanih pneumokokom. Cijepljenjem se smanjuje poboljevanje od upale pluća i upale uha. Jako je važno da se smanjuje njegovo prisustvo u gornjem djelu ždrijela te se smanjuje mogućnost oboljevanje osoba iz okoline, starije bolesne osobe i imunološki slabije. Za njih zaraza navedenim uzročnikom može biti kobna. Tako da štiteći djecu štitimo i odrasle osobe!
U djece starije od 5 godina pneumokokne su infekcije rjeđe, ali to ne znači da oni ne oboljevaju.
Pneumokok ponovno postaje značajniji uzročnik infekcija u dobi iznad 65 godine, a uzrok tome je slabljenje prirodne imunosti.
Kako se liječi?
Kao i sve druge bakterijske bolesti liječe se primjenom antibiotika. Prije pronalaska penicilina umiralo se od teških upala pluća i gnojnih meningitisa.